Överklagan......

Skansholm den 4 februari 2010

 

 

 

 

 

Överklagan mot Vilhelmina Kommun, Miljö och Byggnadsnämndens

 

beslut som togs den 2009- 12-15, mot att hålla hästar på fastigheten Skansholm 2:150.

Enligt MBN’s Protokoll 26, lokal kommunparagraf 32.

(Med bilaga angående jäv inom Miljö och Byggnadsnämnden i Vilhelmina Kommun)

 

Överklagan motsätter sig MBN’s beslut på de grunderna att hästhållningen tidigare på denna fastighet godkänts av Länsstyrelsen i Västerbotten. Då stallbyggnationen förprövades och godkändes, och sedan efter uppförandet även besiktigats och godkänts. Detta gäller hästhållningen och hantering av gödsel.  

 

Vid tidigare besök och inspektion av häst på gården, då Kommunen fortfarande hade djurskyddsfrågorna, nämndes INGET och att hästen skulle ha placerats på en gård inom tätbebyggt område, utan inspektören nämnde de åtgärder som skulle vidtas och vi följde hans direktiv och han återkom senare. Inspektören hade inte heller vid det senare besöket för att kontrollera vidtagna åtgärder, något att säga om gårdens placering inom tätbebyggt område.

Och enligt § 32 så borde han ha nämnt gårdens olämplighet, då den paragrafen redan fanns.

 

De påståendena kring olika risker med att det står hästar på fastigheten är väldigt överdrivna och (se bilaga angående jäv) har grannar blivit påverkade i frågorna av den person i nämnden som nu anklagas för jäv.  

 

Vad gällande allergener, så kan knappast hästarna göra sig skyldig till det, då det är avstånd kring hagen mot både samlingslokal och bostadshus.

Bostadshuset som ligger närmast stallet kan heller inte utsättas för större mängder allergener då hästarna enbart befinner sig i stallet nattetid och med stängda portar och skulle man då kräva att hästarna inte får föras in och ut ur stall pga. allergen så då kan den som är så allergisk inte kunna befinna sig i Skansholm överhuvudtaget då det finns över ett tiotal hästar i hela byn, och en bonde med 80- talet kossor.

 

Detta gäller även om man ska ta sig till samlingslokalen, via den väg som passerar vår gård, alltså vår väg, att de då heller inte kan befinna sig på andra vägar, och inte heller huvudleden genom byn pga. Allergen, då hästar står intill den stora vägen på flera ställen i Skansholm. Att just våra hästar skulle var mer allergena än andras måste ju var ett märkligt fall.

 

Samlingslokalen, nyttjar våg väg genom ett servitut, vilket vi kommer att vilja häva pga. vägen används för andra ändamål än att människor ska kunna ta sig till samlingslokalen. Vi har väldiga problem med bilar, och terrängfordon som passerar i olämpligt höga farter och de tar ingen hänsyn att de korsar en privat gård och vi är rädda att våra barn och djur kommer att skadas pga. samlingslokalens besökare som kör vårdslöst.

 

Hästhagar, eller andra boskapshägn ska då inte få uppföras intill allmänna vägar.

 

Att den ”allergiska” grannen kan utan problem, självmant gå förbi andras hästar men inte våra, måste ju betyda att hon med sin allergi inte kan vistas ute i Skansholms by, men där motsäger ju hennes promenader förbi andra hästar det faktumet.

 

När det gäller stank och flugor, undrar vi hur detta kan kopplas till just våra hästar? Då våra hästar inte ens vistas på gården under sommarperioden. De går på bete i hagar runtom i byn, och kan ju knappast dra till sig flugor där de inte är.

 

ALLTSÅ, faktumet att detta är en vinterhage som slagits upp på fastigheten, betyder just att de inte vistas här på gården annat än på vintern, och mig veterligt finns varken flugor och den påstådda lukten kring hästarna kommer inte från gödslet, då vi endast tar ut det torra bajset och spån ur boxarna vintertid, och urinen lämnas för att kalkas neutral i boxbädden. När boxarna sen töms till våren när hästarna går på bete forslas detta bort av en traktor till lämpligt ställe. Hästarnas betsperiod sträcker sig från slutet av maj t o m mitten på september, beroende på hur länge vi kan ha frodigt bete.

 

Så om människor inte tål våra hästar så tål de nog inte att vistas i Skansholm.

Den stank och flugor som uppkom i sommaren som var (-09), härrör från de kalkoner som hölls i ett hägn på gården för köttproduktion. De har dock slaktats och kommer inte att finnas mer.

Ingen har dock klagat personligen till oss. SÅ att detta var ett sådant enormt problem, visste vi inget om till dess att MBN tog kontakt med oss angående anmälningen.

 

SÅ DE PÅSTÅDDA RISKERNA som tagits upp kommer inte ens från hästar. Djurskyddsombudet vid Länsstyrelsen, Monika Beije, har besökt vår gård vid flertalet tillfällen, under olika tider på året och väderförhållanden. Hon hade inga som helst frågor kring någon stank, eller att gården skulle förpesta omgivningen. Hon kunde inte förstå de klagande grannarna.

 

I övrigt ligger denna gård så placerad att vi har kalhyggen på båda sidor om oss så att vinden blåser friskt och några stinkande odörer kan knappast lägga sig över gården, inte mer än de som kommer från andra hästar eller gödselspridaren som körs under sommartid.

 

Man kan också ifrågasätta Kommunens ogenomtänkta tilläggsparagrafer.

När Kommunen nu inte handhar Djurskyddsfrågor, kan man undra hur de kan ta ett beslut angående djurskydd överhuvudtaget?

Kommunen kan alltså godkänna byggnader som inte följer Länsstyrelsens regler angående hästhålling eller djurhållning och djurstallar?

De har tydligen inte heller skyldighet att kontrollera eller vidarebefordra ärenden till Länsstyrelsen Djurskyddsombud när de får in uppgifter om att djurstall byggts.

Då uppfyller inte Kommunens Miljö och Byggnadsnämnd sina uppgifter och skyldigheter mot djur och djurägare.

Inför Länsstyrelsen förprövning av stallet inkom inga uppgifter på att även ett bygglov på stallet skulle sökas hos Kommunen.

Enligt Länsstyrelsen så är ”förprövningen” en form av bygglov, för att bygga om, till eller nytt, och Länsstyrelsen verkar inte heller vara medveten om att kommunerna kan ha lokala avvikelser kring tätbebyggt område.

 

Vi kan dock meddela att det datum vi fått från Kommunen att hästarna skall flyttas från vår gård den 1/6- 2010, det är inga problem, för att då har hästarna redan gått på sitt bete, och kommer endast att finnas på gården när de ska arbetas.

 

 

 

Vilhelmina 2010- 01- 04

 

 

 

Benny Norman

 

 

Maria Marquez


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0